#SELFHELP

Dacă ești o persoana introvertită, probabil autoizolarea te-a afectat mai puțin decât o face perioada imediat următoare. Chiar dacă nu-ți plac petrecerile grandioase și grupurile imense de oameni, ți-a fost dor ieși la cafea cu un prieten sau participi la anumite evenimente alături de oameni lângă care te simți confortabil. Iată 3 sfaturi care te vor ajuta diminuezi anxietatea socială post izolare.

1. Retine nu datorezi nimănui nimic

În perioada următoare, este foarte posibil primești des replici cum ar fi „trebuie neapărat ne vedem” sau „acum nu mai avem nicio scuza nu ne întâlnim“. De fapt, nu „trebuie” ieși cu nimeni, dacă acest lucru nu iți face placere. Nu „trebuie” participi la niciun eveniment, fizic sau online, dacă preferi faci orice altceva.Nu datorezi nici motive, nici scuze. Dacă prietenii tăi sunt confuzi în legătură cu atitudinea ta, le poți explica, pe scurt, nu ai starea necesară. Cei care iti sunt cu adevarat prieteni te vor înțelege cu siguranță!

2. Nu trebuie accepți invitații care te fac te simți inconfortabil

De multe ori acceptăm invitații doar din teama de a nu-i supăra pe ceilalți. Ei bine, este un obicei la care este indicat renunți cât mai rapid, mai ales în cazul în care te confrunți cu anxietatea socială.

3. Propune alternative confortabile pentru tine

Poate nu ești pregătit te vezi cu prietenii, iar ideea de ieșire iți provoacă neliniște. Dacă pur și simplu nu vrei ieși, dar vrei totuși interacționezi cu cei dragi, le poți oferi acestora alternative. De exemplu, propune un apel telefonic sau video, într-o seară liberă. Astfel, veți putea sta de vorbă ore în șir, însă nu vei fi nevoit interacționezi fizic sau ieși în spatii care nu iți fac plăcere.

Ține minte lucrurile nu trebuie se întâmple întotdeauna în termenii celorlalți. Poți interveni oricând cu idei și alternative potrivite pentru bunăstarea ta psihică. Pentru că de ea ești responsabil doar tu!

***

Articol realizat cu ajutorul Psih. Liliana Dinescu – Psiholog clinician. Coach personal, Reteaua de specialisti 4mind