#SELFHELP

Intre 15 și 20% din populație este formată din oameni considerați foarte sensibili. Unii oameni consideră sensibilitatea ca un defect sau un obstacol în viață, deoarece nu se încadrează în normele sociale ale modului de a acționa în public. Acești oameni cred că lucrurile se pot rezolva și lucrează din greu pentru asta. Natura empatică a unei persoane sensibile este adesea invizibilă pentru majoritatea oamenilor și, ca atare, este adesea ignorată sau interpretată greșit. Printre noi se găsesc mulți oameni sensibili care trebuie înțeleși si apreciati cu adevărat. Iată 5 lecții minunate pentru persoanele sensibile.

1. Fii curajos și urmează-ți calea

Cea mai mare lecție pentru persoanele sensibile este să înțeleagă că nu trebuie să le permită altora să îi schimbe. Natura sensibilă a oamenilor nu trebuie afectată de influențe exterioare. Încercați să va trăiți viață incluzând aspectele sensibile și menținându-va propriile principia. Nu trebuie niciodată să va negați identitatea.

2. Ai încredere în vocea ta interioară

Oamenii sensibili au o intuiție puternică care vine din conștientizarea a ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Vocea interioară a fiecăruia este o sursă de înțelepciune care ne protejează și ne sfătuiește să fim prudenți. Suntem atât de concentrați în ajutarea altora, încât ajungem să ignorăm adesea avertismentele ghidului nostru interior.

3. Rămâi concentrat asupra lucrurilor care contează cu adevărat pentru tine

Suntem atât de conștienți și absorbim atât de multă energie în jurul nostru încât este ușor să ne concentrăm și să preluăm problemele altora că și cum ar fi ale noastre. Este important să ne concentrăm asupra lucrurilor care contează cu adevărat și să evităm să ajungem în situația de a fi copleșiți. Oamenii sensibili trebuie să își cunoască prioritățile și să stabilească lucrurile care contează cu adevărat pentru ei.

4. Sensibilitatea nu înseamnă slăbiciune

Oamenii care nu sunt la fel de sensibili pot interpreta capacitatea de empatie și compasiune că pe o slăbiciune. Dar nu este o povară ci un dar. Cheia utilizării lui este să ne bazăm pe această forță interioară care ne ajută să rămânem puternici și ne împiedică să internalizăm acea energie pe care o absorbim atât de ușor. Ne dă curajul de a reutiliza energia pe care o avem, cu har și pozitivitate.

5. Acceptă-ți și controlează-ți reacțiile emoționale

Oamenii sensibili văd lumea diferit și împreună cu această viziune vine o mare putere și responsabilitate. Empatia față de ceilalți da celor sensibili o obligație morală de a ajută și de a reacționa rapid la emoțiile și trăirile celorlalți. Există multe consecințe care pot apărea în cadrul unei situații emoționale exacerbate. Luați timp pentru a gândi logic și nu emoțional înainte de a acționa. Șțiți că nu putem ajută pe toată lumea, indiferent cât de greu încercăm. Responsabilitatea trebuie să însoțească alegerea reacțiilor noastre. Mai ales, amintiți-vă că a fi sensibil este un dar. Dar chiar și cele mai frumoase daruri pot deveni uneori o povară. Păstrati-vă adevărata natură în timp ce vă onorați pe voi și pe cei care beneficiază de sensibilitatea voastră.

*** Articol realizat cu ajutorul Psih. Liliana Dinescu – Psiholog clinician. Coach personal, Reteaua de specialisti 4mind