#SELFHELP

În călătoria noastră prin viață există momente când tot ce ne rămâne de făcut este să ne lăsăm purtați de drum. Oricât de mult am încerca să controlăm lucrurile care (ni) se întâmplă, acceptarea faptului că schimbarea ne pregătește pentru viitor, pare să rămână singura constantă. Dar schimbarea vine adeseori însoțită de teamă.

Teama pentru securitea financiară, teama de singurătate, teama de încheierea sau începerea unei relații, teama de boală, teama de a nu greși, teama de pierdere a unei persoane dragi și, în general, teama de schimbare, au un numitor comun și anume teama că nu vom putea face față provocărilor pe care viața ni le scoate în cale. Însă nu de existența temerilor este nevoie să ne preocupăm, ci mai degrabă de ceea ce se află în spatele lor.

Ia-ți câteva minute de liniște și întreba-te cele de mai jos. Nu trece la următoarea întrebare, până nu ai răspuns la cele dinainte. Daca ți-e mai simplu, scrie-ți întrebările și răspunsurile.

10 întrebări pentru a afla ce se ascunde în spatele temerilor tale

  1. Care este cea mai mare frică a ta acum?
  2. Cum vrei să te simți?
  3. Ce ar trebuie să se petreacă în jurul tău totul să fie bine?
  4. Ce resurse ai la îndemână și pe care nu te-ai gândit până acum să le folosești?
  5. Ce riști să pierzi dacă nu rămâi optimist?
  6. Ce ‘’dar’’ îți poate aduce această frică?
  7. Ce ai de învățat din aceasta frica?
  8. Peste cățiva ani când totul se vă așeza cu bine, ce vei spune despre aceasta?
  9. Peste câțiva ani când totul se vă așeza cu bine, ce vor spune ceilalți despre aceasta?
  10. Ce lucru simplu poți face acum și nimic nu te oprește să-l faci?

Așadar ai luat la cunoștință de unele temeri, de-a căror existență nu aflasei până acum. Și ai observat poate că s-au reactivat unele deja cunoscute, ținute „sub capac”. Încearcă să privești teama pe un prieten și nu ca pe un inamic. Un prieten care tot ce face este să te atenționeze atunci când nivelul de nesiguranță crește. Rolul fricii este vital în existența noastră cotidiană. Căci, fără temeri ne-am considera invincibili și atotputernici și – poate – ne-am arunca în gol.

***

Articol realizat cu ajutorul Ileana Dăian-Șova – NLP Coach, Reteaua de specialisti 4mind