#SELFHELP

Este o mare provocare în aceasta perioadă de criză, izolare, distanțare socială, schimbare, retrasezi triunghiul A FI – A AVEA – A FACE. A FI își recapătă tot mai mult sensul firesc, spre interior, spre mintea, corpul și emoțiile tale. A AVEA a devenit mai puțin din rațiuni economice sau de stare de urgenta. A FACE a implicat o schimbare a mijloacelor, a priorităților și a perspectivei.

Iată zece dintre activitățile cu sens, terapeutice, care chiar au ajutat și continua să fie de mare folos în această perioadă.

1. Creionarea unei linii a timpului

Trasează pe o axă a timpului nivelul de anxietate, cum ți s-au modificat nevoile, trăirile și așteptările de la începutul pandemiei. Te ajută ai o “radiografie” mai clară a ritmului trăirilor și gândurile tale.

2. Ținerea unui jurnal

Scrisul te ajută conștientizezi mai profund emoțiile și gândurile. Scrisul de mână mută informația dintr-o parte a creierului în alta parte și o face mult mai accesibilă, ajută la clarificarea stărilor interioare și scade anxietatea.

3. Desenul sau pictura

Desenează în mod liber, spontan, apoi observă și conștientizează ce și cum ai desenat. Observă și conștientizează cum te simți, ce gânduri iți trec prin minte și ce-ți vine faci. Este o activitate pe care o poți face singur sau însoțit de un psihoterapeut.

4. Mișcarea, sportul

Singurul secret este practici constant, zilnic, minim 30 minute. Rezultatele le vei vedea și simți încă din prima zi.

5. Respirația conștienta

Respirația profundă, abdominală, alternativă.. alege orice tip de respirație te relaxează și practică 5-10 minute zilnic.

6. Meditațiile ghidate și Exercițiile de vizualizare

Aceste exerciții te ancorează în prezent, prin intermediul simțurilor, conectând corpul cu mintea și cu emoțiile. Iată doua exemple, poți alege însă și altele.

Cele cinci elemente – este o meditație care te conectează profund cu sinele tău și cu natura, prin principalele atribute ale elementelor pământ, apa, foc, aer, eter. Observă și conștientizează tot ce ți se întâmplă în timpul meditației ce simți, ce gândești, ce iți vine faci la fiecare element și daca te poți conecta cu fiecare element sau nu.

Locul de siguranță-  este un exercițiu de vizializare despre un loc imaginar sau real în care te simți în siguranță și care te relaxează, conferindu-ți o stare de bine.

7. Grija fata de o plantă

Îngrijirea unei plante iți activează o funcție esențială – cea de grija – pentru a fi într-o stare psihică bună și pentru a reface, la nivel micro, legătura destul de limitată în aceasta perioadă cu natura.

8. Gătitul

Prepararea unui fel de mâncare în mod conștient, cu atenție pe frământarea aluatului, a texturii, gustului, mirosului activează simțurile și te acoreaza în prezent.

9. Voluntariatul

Poți ajuta comunitatea sub diverse forme: financiar, material, psihologic, de susținere, sau orice formă de voluntariat. Iți activează funcția compasiunii, simți faci parte dintr-o lume mai mare, amintindu-ți nu ești singurul care trece prin aceasta perioadă provocatoare din multe puncte de vedere și te conectează în mod profund cu ceilalți, conferind mai mult sens zilelor tale.

10. Învățarea de noi abilitați

Începe înveți o noua limba străină sau un curs de utilizare a mediului online. Pe lângă faptul te ajuta la menținerea în stare optima a funcțiilor cognitive, iți oferă o perspectiva constructiva asupra schimbării.

Aceste activități funcționează la majoritatea dintre noi. Cea mai importantă “activitate” este însă, fii în contact cu tine însuti. În primul rand, observăți și conștientizeazăți trăirile și gândurile, așa cum vin ele. Înainte faci diverse activități, întreabă-te ce iți vine faci sau ce nu iți vine faci? Ce se întâmplă dacă alegi faci și ce se întâmplă dacă alegi nu faci o anumită activitate? Trebuie fii curios și deschis explorării răspunsurilor care iți vin. Cu cât mai putina critică și cât mai multa blândețe fata de tine!

Indiferent de context, sănătatea ta fizică și psihică sunt, în cea mai mare măsură, responsabilitatea ta!

***

Articol realizat cu ajutorul Psih. Alexandra Secanu – Psihoterapeut. Psiholog clinician, Reteaua de specialisti 4mind