#SELFHELP

Pentru a putea avea zile așa cum iți dorești, trebuie le pregătești din seara precedentă. Iată 10 sfaturi pe care ar trebui le urmezi seara, înainte de somn. 

1. Curăță-ți mintea

Fiecare zi nouă ne umple mintea cu un flux imens de gânduri, idei, probleme și povești care se repetă din nou obsesiv. Curăță-ți mintea înainte de a te băga la somn. Permite ca toate acestea să dispară, scăpând astfel de meditațiile nocturne și de insomnie. Când iți vine gândul – pur și simplu amână-l pentru mâine.

2. Relaxează-te

Pentru a te pregăti de culcare, trebuie să te relaxezi puțin. Așa ia o pauza. Stai jos, întinde-te pe canapea, culcă-te pe podea, odihnește-te pe pat sau alege-ți propriul mod de relaxare.

3. Fă un duș fierbinte

Un duș înainte de culcare este o modalitate excelentă de relaxare. Singurul lucru care contează este timpul pe care îl petreci singur cu apa care îți curge pe întregul corp.

4. Nu mânca înainte de culcare

Mâncarea înainte de culcare este o idee proastă. Corpul tău are nevoie de odihnă, la fel se întâmplă și cu stomacul. Permite corpului să se relaxeze și renunță la gustările foarte târzii.

5. Petrece timpul cu partenerul tău

Ziua petrecem mult timp vorbind la telefon și în fața ecranului computerului, uitând că există și oameni în lume. Înainte de a merge la culcare, încearcă să restabilești contactul cu “lumea oamenilor”.

6. Calmează-ți neliniștile

Gândurile pline de emoții nu te vor lă să adormi, forțând creierul să funcționeze. O idee minunată, este să accepți propriile experiențe și să încerci să le calmezi mâine dimineață, fără a veni cu planuri de acțiune noaptea.

7. Gândește-te la tot ce ai obținut

Vizualizând toate succesele de peste zi în mintea ta, ai un sentiment de mândrie care dă sens zilei pe care ai trăit-o. Toate bătăliile tale devin justificate, iar acest gând relaxează perfect mintea înainte de a te culca.

8. Nu intra pe rețelele de socializare înainte de a adormi

Accesarea rețelelor de socializare chiar înainte de culcare determină creierul să parcurgă milioane de kilometri pe oră și acesta este exact opusul odihnei. Rețelele sociale provoacă apariția gândurilor și sunt o sursă de o cantitate imensă de informații care intră în creier cu viteză mare. Astfel nu se va relaxa, cu siguranță.

9. Fii recunoscător pentru ceva

În fiecare zi, în lume, ceva special se întâmplă chiar și pentru tine. Cineva a ținut ușa pentru tine? Colegul tău ți-a adus o cafea? Ai citit cartea dorită? Astăzi, multe s-au întâmplat așa cum a fost planificat și, dacă îți amintești cel puțin un lucru, te vei pregăti pentru un mâine mai bun.

10. Al zecelea sfat ți-l singur

Nimeni nu ne cunoaște mai bine decât ne cunoaștem noi înșine. Așa , cine ar putea știi mai bine decât tine de ce anume are mintea ta nevoie? Tot ce trebuie faci este fii sincer cu tine însuti, iar soluțiile le vei vedea.

***

Articol realizat cu ajutorul Psih. Liliana Dinescu – Psiholog clinician. Coach personal, Reteaua de specialisti 4mind