#SELFHELP

5 minute de furie îi pot solicita sistemului imunitar aproape 6 ore pentru recuperare, pe când 5 minute de bucurie sau compasiune îl întăresc.

Există, la nivelul inimii, aproximativ 40.000 celule specializate numite neuri senzoriali. Sunt celule asemănătoare celor din creier. Gândesc, își amintesc, simt independent de creier. Au fost numite de cercetători… ”creierul inimii”.

La Institutul de cercetare HEARTMATH din California, s-a demonstrat că inima începe să bată la făt înainte de a se forma creierul. Inima îşi are propriul sistem nervos. Cercetările făcute de Joel şi Beatrice Lacey de la Institutul de Cercetare Fels, au descoperit că, atunci când creierul trimite semnale inimii prin sistemul nervos, inima nu răspunde imediat. Răspunsurile ei depind de natura sarcinii şi de tipul de procesare mentală. Creierul însă, se supune tuturor mesajelor şi instrucţiunilor trimise de către inimă, mesaje ce ar putea influenţa comportamentul unei persoane.

Câmpul electromagnetic al inimii este de aproximativ 500 de ori mai mare în forţă decât câmpul electromagnetic produs de creier. El nu numai că penetrează fiecare celulă a corpului, dar e suficient de puternic pentru a radia în afară, în câmpul din jurul nostru, o radiaţie ce poate fi măsurată de către magnetometre. Cercetările efectuate la Institutul HeartMath au descoperit că:

  • 5 minute de furie îi pot lua sistemului imunitar al corpului aproape 6 ore pentru recuperare (o realitate măsurată prin nivelurile imunoglobulină A).
  • 5 minute în care ne concentram pe sentimente de bucurie, de compasiune, cresc imediat nivelul de IgA cu 41% şi acesta continuă să crească ~ 6 ore după.

În spatele fiecărui gând, este o emoție. Dacă devenim mai conștienți de emoțiile noastre, putem acționa și asupra sistemului nostru imunitar… și nu numai. Stă în puterea noastră să ne facem bine!

***

Articol realizat cu ajutorul Psih. Anca Kosina – Psiholog clinician, Psihoterapeut specialist, Reteaua de specialisti 4mind