#SELFHELP

Trăim o situație fără precedent. Viața ne este afectată pe toate planurile, de la sănătate la nesiguranța jobului sau alte temeri. Așa că înghitim în sec și continuăm să stăm mai mult acasă. Ce facem însă când un loc familiar acasă începe să devină incomod, iar în cuplu avem impresia ne sufocăm?

Încercăm să ne concentrăm pe lucruri de zi cu zi, pe care le putem controla sau care măcar ne ajută să rămânem ocupați. A doua zi o luăm de la capăt. Dar parcă acum ne lipsește bucata aia în care ne pierdeam răbdarea în trafic, în care așteptam să se facă ora de plecare de la job sau pur și simplu, în care așteptam să se facă vineri. „Acasă” pare a devenit locul în care nu îți mai găsești locul, locul care pare prea mic și neîncăpător acum. Iar cuplul. Ce se întâmplă cu voi? Poate era o plăcere și așteptai cu nerăbdare să vă reîntâlniți seara, să povestiți despre cum a fost ziua voastră sau să faceți planuri de weekend. Dintr-o dată, din motive pe care nu le poți controla, vă petreceți toată ziua împreună. Apare nevoia de a „respira”. Cuplurile sunt puse la încercare de multe ori în situații normale de viață, iar un eveniment acesta poate să destabilizeze viața psihică individuală dar și de cuplu. Iată trei sfaturi care vor ajuta gestionați aceasta perioadă dificilă.

1. Stabileșteți o rutina individuală

Este important, în general, să avem o rutină personală. De cele mai multe ori, fugim de ideea de rutină, o asociem poate cu plictiseala. Cu toate acestea, în situații de criză, rutina poate fi stâlpul de care ne ținem atunci când pământul sub noi se mișcă. Dincolo de petrecere a timpului, este o modalitate de a lua o pauză scurtă, pe parcursul zilei, de la voi, și cuplu. Cele mai simple rutine includ exercițiile fizice, cititul unei cărți bune, meditația sau orice vrem să ne propunem într-o scurtă perioadă de „eu cu mine”.

2. Planificați câteva activități de cuplu

stai toată ziua cu partenerul poate deveni sufocant pentru ajungeți să faceți aceleași activități și vă pierdeți în a face lucruri care „trebuie” făcute. Să adaugăm ritualuri sau activități distractive care să aibă un loc special în desfășurarea zilei, fie că e vorba de o oră pe zi sau mai puțin, poate ajuta la relaxarea tensiunilor din această perioadă. De la vizionarea unui serial împreună, la o ora pe care să o dedicați terapiei de cuplu, exercitarea unui efort în această perioadă poate schimba atmosfera în relație, în circumstanțe prin definiție dificile.

3. Adoptă schimbarea în viață ta

Lipsa de control asupra a prea multor lucruri, activități pe care eram obișnuiți să le facem și nu mai putem, poate fi pentru mulți o sursă de frustrare. Imposibilitatea de a ne plimba în voie într-o zi frumoasă, de a merge la cumpărături oricând și oriunde sau de a ne vizita părinții în weekend sunt schimbări nedorite pe care este dificil să le acceptăm. Ajută să găsim lucruri pe care să le putem schimba, asupra cărora avem control chiar și în aceste circumstanțe. De la lucruri mici, schimbarea nuanței de păr, la schimbări mai complexe, cum ar fi începerea unui proces de coaching sau terapie, poate chiar în cuplu.

Nu știm cum va evolua societatea în continuare, care vor fi consecințele la nivel micro și macro al schimbărilor pe care le facem și pe care am fost obligați să le facem. Putem presupune, putem citi despre asta, dar nu știm. Suntem influențați individual și în cuplu de ceea ce se întâmplă, dar nu suntem neputincioși! În continuare avem control asupra decizilor noastre, asupra a cum alegem să ne simțim și a efortului pe care hotărâm să îl depunem pentru a fi bine și acum, și la finalul acestei perioade.

Și, luați aminte.. Situațiile de criză pot evidenția uneori lucruri care ar fi ieșit la un moment dat la lumină oricum.

***

Articol realizat cu ajutorul Florentina Turlea – Psihoterapeut, Reteaua de specialisti 4mind