#SELFHELP

Te-ai hotarat in sfarsit sa discuti cu un psihoterapeut. Probabil esti foarte emotionat, ai o mie de ganduri si te intrebi daca te va ajuta cu adevarat sau este doar o pierdere de vreme. Ceea ce trebuie sa stii este ca toate aceste ganduri sunt normale, majoritatea celor care merg pentru prima data la terapie simte acelasi lucru. Iata 10 lucruri pe care ar trebui sa le stii inainte de prima ta sedinta de psihoterapie:

1. Alege-ti cu atentie psihoterapeutul

Cerceteaza putin inainte de a face o alegere si incearca sa iti dai seama cu ce tip de terapeut ai vrea sa lucrezi, care crezi ca ti s-ar potrivi mai bine si nu in ultimul rand cu care simti ca ai putea sa rezonezi mai bine. Poti sa iei in considerare si recomandarile prietenilor insa cel mai bine ar fi sa iei o decizie gandindu-te la obiectivele tale si ce iti propui sa obtii de la sedintele de psihoterapie.

2. Incearca sa iti setezi obiectivele dinainte dar este in regula si daca nu stii incotro vrei sa te indrepti

Cel mai bine ar fi sa fii deja constient de obiectivele pe care ai vrea sa le atingi in cadrul sedintelor de psihoterapie. Incearca sa scrii cateva subiecte pe care ai vrea sa le abordezi inainte de a merge pentru prima data la terapie si gandeste-te cu ce vrei sa ramai in urma acestei experiente.

3. Fii sincer intotdeauna

Atunci cand discuti cu psihoterapeutul tau ar trebui sa fii pregatit sa lasi la o parte orice masca, sa nu incerci sa te afisezi intr-o lumina mai buna, sa nu incerci sa fii altcineva decat esti si nici sa nu fii curajos si sa consideri ca nu ai nicio problema si totul este in regula. Fii deschis mereu, psihoterapeutul tau nu ar trebui sa te judece si adu-ti aminte constant ca psihoterapia este una dintre rarele ocazii in care poti fi cat se poate de sincer.

4. Fii pregatit sa te simti coplesit, inconfortabil sau inundat de emotii cateodata

Este normal sa simti o multitudine de emotii in timpul sedintelor de terapie si nu ar trebui sa te ingrijorezi sau sa te simti prost daca vei plange sau vei simti ca nu esti in largul tau.

5. Nu te astepta sa primesti toate raspunsurile de la psihoterapeut

Daca te astepti ca psihoterapeutul tau sa iti spuna ce sa faci in orice situatie, probabil ca vei fi dezamagit si vei realiza ca nu este ceea ce cautai. Psihoterapia este un proces deseori dificil in care este nevoie sa depui efort ca sa poti avea rezultate bune, de aceea nu te astepta sa primesti totul pe tava de la psihoterapeutul tau.

6. Nu te abtine atunci cand nu esti de acord cu psihoterapeutul tau

Relatia cu psihoterapeutul tau ar trebui sa fie una in care sa te simti in siguranta si sa nu iti fie teama sa iti expui punctul de vedere, sa spui cand nu esti de acord cu anumite idei sau moduri de a privi lucrurile.

7. Pune intrebari

Chiar daca de obicei psihoterapeutul este cel care pune intrebarile, asta nu inseamna ca tu nu ar trebui sa o faci daca simti nevoia. Intreaba de fiecare data cand simti ca ceva nu iti este clar sau daca vrei sa stii care este planul pe care ar trebui sa il urmezi pentru evolutia ta.

8. Nu te astepta sa observi schimbari majore dupa prima sedinta

Prima sedinta este, de obicei, una de cunoastere si de stabilire a unei relatii. Nu vei avea timp intr-o ora sa descoperi tot ce aveai nevoie sa descoperi si nu te astepta sa pleci din cabinetul psihoterapeutului complet schimbat si cu toate raspunsurile.

9. Lucreaza intre sedinte

Chiar daca ai inceput sa lucrezi cu un psihoterapeut, asta nu inseamna ca ar trebui sa lasi totul in seama sedintelor. Este nevoie sa lucrezi cu tine si intre sedinte iar daca psihoterapeutul tau iti va da mici teme pe care sa le faci pana la urmatoarea sedinta, asigura-te ca respecti aceste teme deoarece toate au un scop.

10. Fii mandru de tine ca ai facut primul pas

Sa pornesti intr-o astfel de calatorie de cunoastere de sine este un lucru care denota curaj si ar trebui sa fii mandru ca ai reusit sa faci un prim pas. Nu va fi intotdeauna usor sau distractiv dar in final vei descoperi atatea lucruri noi despre tine incat te vei simti mai puternic si vei realiza ca a meritat.