#SELFHELP

Deși pare greu de crezut, putem ne controlam mintea și trăim o viață satisfăcătoare, fară stres, atacuri de panica sau anxietate. Iată câteva sfaturi simplu de aplicat.

1. Modificăți dieta

O dietă echilibrată este recomandată atât pentru menținerea greutății în limitele normale cât și pentru o stare generală fizică și psihică bună. Importanța sa ca tehnică de gestionare a anxietății este confirmată de multe studii clinice. Consumul de alimente bogate în calciu, fosfor, magneziu, vitamina B, ajută la reducerea stresului. Reducerea aportului de cofeină și alcool, limitarea băuturile cofeinizate la una pe zi sau înlocuirea lor cu cele decofeinizate și non-alcoolice, ajuta la re-echilibrarea psihică.

2. sport și masaj

Sunt tehnici excelente de gestionare a stresului și anxietății, ameliorând simptomele acestora. În timpul exercițiilor fizice, se eliberează endorfine care iți vor îmbunătăți starea de spirit.

3. Gândește pozitiv

Înlocuiește gândurile negative cu cele pozitive. Este posibil fi auzit acest sfat frecvent, dar aceasta este de fapt o tehnică de gestionare – simplă dar foarte eficienta – a anxietății. Tu menții controlul acesteia și poți renunți la gândurile negative și le înlocuiești cu unele optimiste.

4. sex

Activitatea sexuală este una dintre cele mai plăcute și minunate tehnici de management al anxietății. În timpul actului sexual se eliberează o cantitate mare de hormoni care induc starea de bine.

5. Nu te preocupa de ce cred alții despre tine

Acesta preocupare e specifică persoanelor care suferă de tulburări de anxietate socială. Totuși este dificil elimini aceste gânduri singur. De aceea, cu ajutorul unui profesionist, vei găsi o abordare care funcționeze și reușești gestionezi aceste gânduri intruzive.

6. Rezolvați problemele și temerile

Analizează și ia masuri pentru rezolvarea problemelor și temerilor, nu le lasă te domine. Dacă suferi de fobii, încercă te confrunți cu ele dar treptat, cu ajutorul unui profesionist. Învață accepți situațiile care ți se par terifiante.

7. Exprimați grijile

Vorbește frecvent cu un specialist sau cu un prieten, despre problemele tale. Sau scrie-le. Odată ce ai pus totul pe hârtie ai putea observa ți faci griji legate de evenimente asupra cărora nu ai nici un control. Sau iți faci griji legate de probleme nesemnificative.

8. Exersează respirația profundă

Atunci când constați apariția semnelor fizice sau mentale de anxietate sau chiar atac de panică, începe respiri adânc, încercând ți controlezi respirația.

9. Folosește puterea propozițiilor afirmative

Folosind afirmații pe tot parcursul zilei, vei contribui la lupta împotriva anxietății. În cazul în care preconizezi ai putea avea un atac de panică, repetă-ți în minte afirmațiile: “pot rezolva această problemășitotul este sub control“. Chiar daca acest lucru ar putea părea ciudat, te vei simți curând mult mai bine.

10. Zâmbește des

Prin zâmbet se eliberează anumiți neurotransmitatori esențiali pentru buna funcționare a creierului. Starea negativa de spirit se va transforma instantaneu în bună dispoziție. Zâmbetul stimula și sistemul imunitar și, nu în ultimul rândZâmbetul este contagios!

***

Articol realizat cu ajutorul Psih. Liliana Dinescu – Psiholog clinician. Coach personal, Reteaua de specialisti 4mind